Sumak Faydaları

17.08.2023
2.098
Sumak Faydaları

Sumak faydaları ile öne çıkan bir bitkidir. Sumağın faydaları saymakla bitmez. Sumak fayda ve zararları için çok farklı şekillerde kullanılmaktadır. Aslında sumak cayı, sumak ekşisi en çok kullanılan şeklidir. Ancak sumak bitkisi için farklı kullanım şekli vardır. Sumak nedir sorusunun cevabıyla başlayarak tüm detayları birlikte inceleyelim.

Sumak Faydaları Nelerdir?

Sumağın faydaları saymakla bitecek gibi değil. Kan durdurucu özelliğinden ishal kesici özelliğine kadar birçok alanda kullanılmaktadır.

Üstelik vücudu bakterilere ve mikroplara karşı korumaktadır. Böylece mikropların yok edilmesine, vücuttan hızlı bir şekilde uzaklaştırılmasına yardımcı olmaktadır.

Güçlü bir antiseptik olarak bilinen sumak hakkındaki detayları, merak ettiklerimizi birlikte inceleyelim.

Sumak Nedir

Sumak ülkemizin her bölgesinde bilinmekte ve yemeklere lezzet vermesi açısından baharat olarak kullanılmaktadır. Özellikle İç Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu mutfağında sıklıkla kullanılan sağlıklı, lezzet ve aroma verici baharatlar arasında yer almaktadır. Aroması ve antiseptik özelliğinin limonla eşdeğer olduğu bilinmektedir.

Sumak faydaları

Sumak, Rhus bitki çeşitlerinden biri diyebiliriz. Rhus bitkisinin meyvelerinin kurutulduktan sonra öğütülmesi ile meydana gelmektedir. Et yemeklerinde, salatalarda, soğan söğüşünde ve çok farklı yerlerde kullanılmaktadır. Mutfak dışında da sumağın sayılamayacak kadar çok faydası ve kullanım alanı vardır.

Sumak meyveleri kan durdurucu özelliğinden dolayı ilaç sanayinde fazlasıyla yer bulmaktadır.

Aslında sumak, boya ve deri sanayisinde de kullanılmaktadır. Sumak köklerinin ve yapraklarının toz haline getirilmesinin ardından elde edilen ince tozdur.

Özellikle hafif ve ince derilerin tabaklanması ve siyaha boyanmasında kullanılan çok kıymetli maddedir. Yani sumağın kullanım alanı içinde sanayi de vardır. Sanayide deri ve kumaşlara renk vermek için kullanılır.

Sumak ağacı yapraklarının antiseptiktir. Kan durdurucu, ateş düşürücü, ishal kesici, özellikleri ile çok sık kullanılmaktadır. Sumak ne işe yarar? Sumak zararları var mıdır? Sımak çayı faydaları nelerdir? Ek olarak sumak suyunun faydaları, sumak ekşisinin faydaları…

Sumak Ne İşe Yarar?

Öncelikle sumak nedir? Faydaları nelerdir? Sumağın Faydaları nedir? Sumak özellikle kış aylarında nezle, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda vücudu virüslerden koruma ve mikroplardan koruma özelliğine sahiptir. Sumağın faydaları arasında antimikrobiyal özelliği bulunmaktadır.

Birçok bakteriye karşı vücudun mücadele etmesine, savaşmasına, bakterilerin ve virüslerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.

Sumak yaprakları çayı nasıl yapılır

Ateş düşürücü özelliği geçmişten günümüze kadar gelmektedir.

Solunum sistemini rahatlattığı için bronşite de iyi geldiği bilinmektedir.

Sumak yaprakları faydaları arasında yer alan sumak yaprağa gargarası boğaza yerleşen mikropları yok ederek boğaz ağrısına iyi gelir.

Aslında sumak tohumu kullanımı akciğer enfeksiyonuna ve akciğer enfeksiyonuna neden olan mantara karşı da etkilidir.

Sumak gargarası için 1 su bardağı Kaynar suya 1 tatlı kaşığı sumak yaprağı eklenerek demlenir. Ilıdıktan sonra süzülerek her biri 20 saniye sürecek şekilde en az 3 kere gargara yapılır.

Kolesterol ve kan şekerini düzenleyici etkiye sahiptir.

İdrar söktürücü özelliğinden dolayı vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktadır.

Sumak bitkisi faydaları bünyesinde mesane ağrılarına ve ağrılı idrar yapma rahatsızlığına karşı yardımcıdır. Çünkü rahatlatıcı ve dinlendirici etkiye sahip olduğu bilinmektedir.

Mucizevi Bitki Sumağın Yararları

Sumak bağırsaklarda yoğun gaz olana da çok fayda sağlar. Bunun için yemek sonrası yarım çay bardağı sumak suyu faydalı olacaktır.

Sumak ve faydaları ve zararları

Sumağın yararları arasında kadın hastalıkları da vardır. Kadın hastalığı bulunanlar sumak kullanarak tedaviye destek olabilirler.

Sumak yapraklarının faydaları arasında vajinal akıntıda gelmektedir. Özellikle adet döneminin ağrılı geçmesi, adet düzensizliği gibi bir sıkıntı varsa, sumak çayı faydalarından yararlanabilirsiniz.

Sumak yararları arasında anne sütünü artırıcı etkisi de vardır. Sumağın anne sütünü kaliteli bir şekilde artırdığı kullananlar tarafından belirtilmektedir.

Antioksidan özelliğinden dolayı üst solunum yollarında aniden ortaya çıkan ateşi düşürmede etkilidir.

Aşırı sinirli, stresli, depresyon geçiren ve sinir sistemi iyice yıpranmış kişiler dikkat! Haftada bir bardak sumak suyu tüketerek sakinleşmeye, sağlıklı hücrelerin artmasına sağlayabilirsiniz.

Gıda zehirlenmesi özellikle yaz aylarında sıklıkla yaşanmaktadır. Böyle bir durumla sumak baharatı kaynatılıp bir bardak içilmelidir. Bu şekilde bağırsak ve mideyi temizleyerek dışkı ve İdrarla zararlı maddelerin vücuttan atılması ile rahatsızlığınız ortadan kalkacaktır.

Sumak suyu yemek sonrası şişkinlik için de rahatlıkla kullanılmaktadır

Sumağın yaprağının faydaları arasında iştahsız çocuk sahibi olan annelere müjdeli haber vardır. Çünkü ayda bir kere sumak suyu içmek çocuğun vücut direncini artırırken, iştahının da açılmasına yardımcı olacaktır.

Sumak çayı nasıl yapılır

Sumağın Cilde Faydaları

Sumağın Faydaları nedir? Sumak, gargara, çay, sumak suyu şeklinde faydalı olabileceği gibi dışarıdan deriye ve cilde de uygulanarak fayda sağlamaktadır.

Sumak özellikle tırnak altında oluşan halk arasında Dolaman diye bilinen tırnak rahatsızlığına da iyi gelmektedir.

Bunun için bir su bardağı kaynayan sumak suyunun içine 1 tatlı kaşığı sirke ekleyin. Ardından 1 tatlı kaşığı bal koyarak 2 dakika daha kaynatmanız gerekmektedir. Bu karışımı 1 gün beklettikten sonra tırnak altında oluşan dolamanın üzerine günde iki kez pamuk yardımıyla sürebilirsiniz.

Sumak faydaları arasında saçlara ve cilde olan faydası da bilinmektedir. Sivilceli cildiniz varsa sabah akşam akne ve sivilcelerin üzerine sumak suyu sürerek sivilceleri kurutabilirsiniz.

Ayrıca sumak suyu, yaşlanma etkilerini de geciktirmektedir. Sumak suyunu birebir sulandırdığınız zaman cildinize tunik şeklinde uygulayarak yaşlanma çizgilerini geciktirebilirsiniz.

Sumağın Yan Etkileri Var Mıdır?

Elbette her bitki gibi aşırı tüketimde sumağında zararları vardır. Bu nedenle dikkatli ve doğru kullanmak gerekir.

Sumak nedir

Günde 1 bardaktan fazla tüketilmesi midenin ve mide asidinin dengesini bozabilir. Bu nedenle günde en fazla 1 bardak tüketmelisiniz..

Ekşi mizacı nedeni ile aşırı kullanımda tuvalet ihtiyacını giderirken yanmalar ile karşılaşabilirsiniz.

Yaprakları ekşi bir mizaca sahip olduğu için tansiyon hastası olan kişilerin dikkatli kullanması gerekmektedir. Bu nedenle uzman doktorunuza sormadan tansiyon hastaları lütfen kullanmayın.

Sumak Nasıl Kullanılır?

Sumak bitki şeklinde yetişmektedir. Yetişen bitkinin meyveleri toplanıp kurutulduktan sonra toz haline getirilerek baharat ve tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.

Sumağın ülkemizde 150 türü bulunmaktadır 2 çeşidi zehirsizdir ve gıda olarak kullanılır. Geri kalan türleri baharat olarak kullanılmaz.

Deri boyama, kumaş boyama ve ilaç sektörü gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Sumak Gargarası Faydaları

Sumak gargarası nasıl hazırlanır? 1 bardak Kaynar suya tepeleme 1 tatlı kaşığı sumak atılarak demlenir.Ardında bu su ile gargara yapılır.

Sumak gargarası

Peki, bu gargaranın faydaları nelerdir? Özellikle diş eti problemi yaşayanlar, diş eti kanaması sorunu olanlar kullanabilirler. Özellikle ağız kokusundan sürekli şikayeti olanlar, faranjit türü enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemi zayıf olanlar, ağız içinde sürekli uçuk çıkanlar Dikkat! Tüm bu sorunlarda sumak gargarası yapabilirsiniz.

Sumak Çayı Nasıl Demlenir?

Yukarıda sumağın faydaları arasında antiseptik özelliği olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenle sumak çayı ile vücutta oluşan ve vücuda giren virüs ve bakterilerin yok edilmesine, bakteri ve enfeksiyonların vücuttan hızla uzaklaştırılmasına yardımcı olmaktadır.

Sumak Suyu Ne İşe Yarar-Sumak Suyu Nasıl Yapılır?

Aslında sumak suyu özellikle yüksek tansiyon ve diyabet hastalarının faydalanacağı bir bitkidir.

Sumak Suyu Yapımı

1 su bardağı suyu kaynattıktan sonra içine 1 yemek kaşığı sumak ekleyerek demlemeye bırakın. 10 dakika demlendikten sonra 1 yemek kaşığı bal ilave ederek tüketin.

Diyabet hastaları doğal bal bulamazsa diğer ballardan kullanmamalıdır. Kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Sumak suyu, sumak çayı, sumak gargarası kullanırken de aşırıya kaçmamak ve uzun süre kullanılmamak gerekir.

Benzer yazılar: Kolonya Ve Sirke Mikropları Öldürür Mü? Virüsler Nasıl Yok Edilir?

 

Bir önceki makalemiz olan El Dezenfektanı Yapımı başlıklı yazımızda Evde Doğal Dezenfektan Nasıl Yapılır hakkında bilgiler vermekteyiz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Tarz Kadın Blogu