Deprem Sırasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Deprem sırasında yapılması gerekenler başlıklı yazımızda deprem öncesi yapılması gerekenler ve ardından deprem sonrası yapılması gerekenler hakkında bilgiler vereceğiz. deprem anında ne yapmalıyız? Ülkemiz deprem kuşağı olduğu için depreme aninda yapılması gerekenler çok önemlidir. Çünkü birçok kişi depremde ne yapmalıyız sorusu sormaktadır. Aslında deprem öncesinde anında ve sonrasında yapılması gerekenleri bilmek gerekmektedir. Bugün sizlere depreme nerede yakalanırsanız yakalanın, hayatta kalmak için tedbirlerden bahsedeceğiz. İşte Deprem sırasında yapılması gerekenler…
Makalemizde neler var
Deprem Öncesi Yapılması Gerekenler
Deprem, dünyanın her yerinde fay hatlarının geçtiği bölgelerde her an olabilecek doğa olayıdır. Bu nedenle bu konuda mutlaka makaleler okunmalı ve videolar izlenmelidir. Depremden önce alınması gereken önlemler mutlaka bilinmelidir.
Günümüzde iş yerlerinde ve okullarda deprem tatbikatı yapılmaktadır. Evlerde de mutlaka deprem anında yapılması gerekenler konusunda tatbikat yapılmalıdır.
Deprem esnasinda yapilacaklar: Özellikle evin hangi odasında toplanılması gerektiği ve açık alandaki toplanma alanı belirlenmelidir. Böylece aile birbirini arayarak zaman kaybetmek yerine hızlıca güvenli bölgeye ulaşabilir. Bu da hem can kayıplarının hem de maddi kayıpların en aza indirilmesi konusunda en büyük etkendir.
Depremde yapılması gerekenler: Deprem öncesi yapılması gerekli önlemler mutlaka dikkate alınmalıdır. İşe satın aldığınız ve yaptırdığınız evin alanından başlayarak yapılması gerekenler…
Herhangi bir mülk almadan önce mutlaka zemin konusunda bilgi sahibi olunmalıdır. Bölgeden fay hattı geçip gitme diye araştırılmalıdır.
Hazır alınan binaların depreme dayanıklı olup olmadığı öğrenilmelidir.
Binalarda deprem dayanıklılığını arttırmaya yönelik yapılması gereken bir şey varsa mutlaka yapılmalıdır.
Deprem sigortası ve konut sigortası ihmal edilmemelidir.
Devrilebilecek büyük eşyalar sabitlenmelidir.
Dolap kapakları her kullanım sonrasında mutlaka kilitlenmelidir. Çünkü deprem anında kapaklar açılarak içindeki eşyaların dökülmesiyle büyük risk oluşturmaktadır.
Acil çıkış koridoru belirlenmeli ve bu bölgeler eşyalar ile kapatılmamalıdır.
Dolap üzerine mümkün olduğu kadar eşya konulmamalıdır. Eşya konulması durumunda da bu eşyalar eşya tutucular ile sabitlenmelidir.
Deprem öncesi mutlaka yapılması gerekenler;
Evde bulunan kimlik, tapu, sağlık raporları ve belgeleri, pasaport ve diğer önemli eşyaların bir kopyası alınmalıdır. Ardından bu kopyalar farklı bir noktada saklanmalıdır.( farklı bir il önerilir) önemli evrak ve belgeler su geçirmeyen bir dosya içerisinde saklanmalıdır.
Deprem çantası hazırlanmalı ve bu çanta toplanma noktasında bulundurulmalıdır.
Deprem Sırasında Yapılması Gerekenler
Kapalı alanda depreme yakalanırsak ne yapmalıyız? .Deprem sırasında yapılacaklar; deprem sırasında ne yapmalıyız?
En önemli konu soğukkanlı olmak ve panik yapmamaktır. Bu nedenle aile içerisinde mutlaka deprem tatbikatları yapılmalı ve özellikle çocuklar toplanma noktasını öğrenmelidir. Düzenli olarak yapılan deprem tatbikatlarında güvenli alanda toplanmak daha kolaydır.
Evdeki en güvenli alanları aileniz ile tesbit edin. Banyo tuvaleti yatak odası, koridor, salon veya oturma odası veya mutfaktaki alanları belirleyin.
Deprem anında neler yapmalıyız? Deprem sırasında yukarı katlarda iseniz bulunduğunuz alandan dışarıya çıkmayı deprem bitene kadar düşünmemelisiniz. Çünkü depreme merdivende, asansörde yakalanarak vefat edenlerin sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle yukarı katlarda iseniz bulunduğunuz ortamda hızla hayat üçgeni oluşturabilecek gitmelisiniz.1 katta iseniz ilk 10 saniyede dışarıya çıkabilecek yolu belirlemeli ve bu konuda tatbikatlar yapmalısınız.
Yangın riski olduğu için elektrikli aletlere ve düğmelere dokunmamalısınız.
Cam eşyalardan ve cam mobilyaların olduğu bölgelerden uzak durmalısınız. Ayrıca duvara sabitlenmeyen ve devrilme ihtimali olan eşyalardan uzak durmalısınız.
Üçgeni oluşturabileceğiniz alanlar devrilmesi güç olan eşyaların yanıdır. Bu nedenle yatak, yatay derin dondurucu, koltuk ve baza gibi eşyaların yanında çök-kapan-tutun pozisyonu almalısınız. Bu eşyalara sırtınızı dayayarak kafanızı ellerinizle korumalısınız. Ek olarak cenin pozisyonu almalısınız. Bu şekilde sarsıntı bitene kadar beklemelisiniz.
Açık Alanda Deprem Sırasında Ne Yapılmalıdır?
Deprem sonrasında alınabilecek önlemler nelerdir? Yüksek binalardan, duvar diplerinden, enerji hatlarından ve deniz kıyısından uzak durulmalıdır.
Üzerinize gelebilecek hiçbir şeyin olmadığı açık alanlarda toplanmalıdır.
Araç içinde isek binalardan uzak bir bölgeye aracı çekerek aracın dışında hayat üçgeni oluşabilecek şekilde kalmalıyız.
Güvenli bölgeye araçsız gidebiliyorsak araç içinden çıkarak hızla güvenli bölgeye geçilmelidir.
Açık alanda araç içinde depreme yakalanırsak ne yapmalıyız?
Kontağı ve pencereleri kapatarak araç içerisinde beklenmelidir. Aracın dışına çıkarken kontak mutlaka aracın üstünde bırakılmalıdır.
Tünelde veya otoparkta depreme yakalanırsak ne yapmalıyız? Hemen aracın dışına çıkıp aracın yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturmalıyız.
Metro istasyonunda veya toplu taşıma araçlarında ne yapılmalıdır?
Metro, tren ve otobüs personeli talimatlarına uyulmalıdır. Araçların dışına çıkılmamalıdır. Çünkü karmaşa nedeniyle diğer araçların sizi ezmesi ihtimal dahilindedir.
Deprem Sonrasında Yapılması Gerekenler
Kapalı alanda iseniz etrafınızda yardım edebileceğiniz kişi olup olmadığını kontrol edin. Eğer kimse yok ise acil durum çantasını alın ve hızlı dışarıya çıkın. Deprem konusundaki bilgileri doğru kaynaklardan alın. Bina içerisine tekrar girmeyin çünkü artçı depremler özellikle hasarlı binalarda yıkıntıya neden olacaktır. Bu nedenle resmi açıklama yapılana kadar hasarlı binalara girilmemelidir.
Deprem sırasında göçük altında ise ne yapmalıyız?
Derin nefes alarak paniklememeye çalışın.
Durumunuzu kontrol edin. Yani vücudunuzda bir yaralanma olup olmadığını ve nerede olduğunuzu belirleyin.
Etrafınızı iyice kontrol etmeden ani hareket etmeyin.
Enerjinizi tüketecek faaliyetlerden uzak durun. Bunun içinde hareketlerinizi kontrollü yapın.
Elinizi ve ayağınızı ses yapan şeylere vurmaya çalışın. Örneğin tesisat soruları, kalorifer ve benzer alanlara vurarak sesinizi duyurmaya çalışın. Dışarıdan ses alıyorsanız bu işlemleri sesin size yaklaştığı anlarda bağırarak yapmaya çalışın. Dışarıdan hiçbir şekilde ses alınmayan bölgelerde sesinizi duyurma işlemini kendinize aşırı yormadan ve enerjinizi tüketmeden yapın.
Deprem sırasında evlerin en güvenli alanları neresidir? Deprem sırasında evde nerede durmalıyız?
Devrilen eşyaların olduğu alanlarda durmak tehlikelidir. Bu nedenle evdeki güvenli alanı önceden mutlaka belirlemelisiniz. Dış duvarlar ilk yıkılan alanlardır. Bu nedenle koridorlar daha güvenlidir.
Devrilmeyecek mobilyaların yanında cenin pozisyonu almalısınız. Deprem uzmanları evdeki güvenli alanları belirtmiştir. Bunlar para kasası yanı, yatak yanı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, koridor içleridir. Ayrıca kemer ve odaların köşelerinin evdeki en güvenli yerler arasındadır. Deprem sonrasında hayatta kalma oranlarının bu bölgelerde daha fazla olduğu kurtarma ekiplerince belirtilmektedir.
Deprem sırasında yapılması gerekenler; Banyo veya tuvalette depreme yakalandıysanız alanın köşesinde beklemelisiniz. Bu bölgeler daha küçük olduğu için geniş alanlardan daha güvenlidir. Tuvalet veya banyonun köşesine cenin pozisyon alarak beklemek daha doğrudur.
Galeri: Deprem!
Bir önceki makalemiz olan Kedi Tüyü Toplama Yöntemleri başlıklı yazımızda Evde kedi tüyü toplama ve Evde kedi tüyü toplama yöntemleri hakkında bilgiler vermekteyiz.